Tips för cykeläventyr

Här hittar du praktisk information och kartor som du kan tänkas behöva inför din cykeltur. Allt från Allemansrätten, till att ta med cykeln på tåg och buss samt tips inför din cykeltur.

Photo: Roger Borgelid/Westsweden.com

Allemansrätten

Allemansrätten är en unik möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Men du behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare och andra besökare. Alltså inte störa – inte förstöra. Allemansrätten är begränsad i nationalparker och naturreservat. Det är alltid du som besökare i naturen som har ansvaret att känna till vad som gäller i området som du besöker.

Cykel på tåg och buss

Om du reser med egen cykel och inte kommer med bil så går det oftast bra att ta med cykel på Västtrafiks tåg och regionbussar. Detta är gratis men gäller i mån av plats. Här hittar du mer information om detta.

I Falkenberg är det möjligt att ta med cykeln på Öresundståget i mån av plats. Läs mer här.

Tips inför din cykeltur

Hjälm - Det viktigaste av allt är hjälmen. Den räddar liv! Och kom ihåg att barn och ungdomar under 15 år måste använda hjälm enligt lag.

Punktering - Kom ihåg att ta med verktyg så att du kan laga punkteringen om olyckan skulle vara framme. Det finns ofta hjälp längs med vägen, men vissa partier är det mest du och naturen.

Mat och vatten - Ta gärna med dig en rejäl matsäck med mycket godsaker och rikligt med vatten. Matställen finns längs med cykelvägen, men det är alltid gott att ha med sig lite extra energi. Det finns gott om fina fikaställen att pausa på längs med cykellederna.

Cykelinställningar - Att cykla länge påverkar din kropp. Tänk på att ställa in cykeln och sadeln så att den känns bekväm inför cykelturen. Om du har möjlighet kan du provpacka cykeln och testcykla inför utflykten för att vänja dig vid att ha packning på cykeln.

Kläder - Kläder efter väder. Att cykla kan skava lite, så ta helst inte jeans på dig. Ta gärna på dig kläder i starka färger så att du syns. Och i Sjuhärad finns många sjöar så glöm inte badkläderna.

Boka cykelpaket

Hos Västsverige hittar du fantastiska cykelpaket att boka för hela familjen!

Gå vidare till cykelpaketen!